November hónap negyedik csütörtökje a Hálaadás napja az Egyesült Államokban. Filmekből ismerős lehet: jó sokat esznek, amerikai focit néznek. Aztán másnap, miután jól hálát adtak mindenért, mennek, és a Black Friday (Fekete Péntek) napján egymást letaposva megkezdik a karácsonyi bevásárlást. Szóval jó kis hagyomány ez.
A teljes menü elkészítése pulykástól-töltelékestől-édesburgonyástól órákat vesz igénybe, és hát én amúgy is édesszájú vagyok, úgyhogy a desszertet, a sütőtökös pitét sütöttem meg.
Mi kell hozzá?
- 100 gr vaj
- 3 dl liszt
- 2 ek víz
- egy csipet só
- egy csipet cukor
- egy nagyjából egy kilós sütőtök - a fehéres héjú, körte alakú
- 2 tojás
- 2 dl tejszín
- 1 teáskanál fahéj
- fél teáskanál gyömbér
- 1,5 dl cukor
Kezdjük a sütőtökkel. A sütőt melegítsük elő 150 fokra, tegyünk egy tepsibe sütőpapírt.
A tököt vágjuk félbe, kaparjuk ki a magját, és a húsával lefelé süssük kb 30-40 percig, amíg megpuhul annyira, hogy majd lehet pürésíteni.
Ha megpuhult, kaparjuk ki a húst, botmixerrel pürésítsük. Adjunk hozzá vizet, ha nem elég híg.
A pite tésztájához a vajat, a lisztet gyúrjuk össze a vízzel, a sóval és a cukorral. Nyomkodjuk bele a formába, tegyük hűtőbe 15 percre, aztán süssük 180 fokon 10 percig a töltelék nélkül.
Verjük fel külön a tojást a cukorral és a tejszínhabot.
Összeszerelés
Nincs más hátra, mint mindent összekeverni, fűszerezni, beleönteni a piteformába, és megsütni 200 fokon kb 50 perc alatt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése