2013. november 19., kedd

Hálaadás napi sütőtökös pite

November hónap negyedik csütörtökje a Hálaadás napja az Egyesült Államokban. Filmekből ismerős lehet: jó sokat esznek, amerikai focit néznek. Aztán másnap, miután jól hálát adtak mindenért, mennek, és a Black Friday (Fekete Péntek) napján egymást letaposva megkezdik a karácsonyi bevásárlást. Szóval jó kis hagyomány ez.

A teljes menü elkészítése pulykástól-töltelékestől-édesburgonyástól órákat vesz igénybe, és hát én amúgy is édesszájú vagyok, úgyhogy a desszertet, a sütőtökös pitét sütöttem meg.

Mi kell hozzá?
  • 100 gr vaj
  • 3 dl liszt
  • 2 ek víz
  • egy csipet só
  • egy csipet cukor
  • egy nagyjából egy kilós sütőtök - a fehéres héjú, körte alakú
  • 2 tojás
  • 2 dl tejszín
  • 1 teáskanál fahéj
  • fél teáskanál gyömbér
  • 1,5 dl cukor
Mit kell vele csinálni?
Kezdjük a sütőtökkel. A sütőt melegítsük elő 150 fokra, tegyünk egy tepsibe sütőpapírt.
A tököt vágjuk félbe, kaparjuk ki a magját, és a húsával lefelé süssük kb 30-40 percig, amíg megpuhul annyira, hogy majd lehet pürésíteni.


Ha megpuhult, kaparjuk ki a húst, botmixerrel pürésítsük. Adjunk hozzá vizet, ha nem elég híg.


A pite tésztájához a vajat, a lisztet gyúrjuk össze a vízzel, a sóval és a cukorral. Nyomkodjuk bele a formába, tegyük hűtőbe 15 percre, aztán süssük 180 fokon 10 percig a töltelék nélkül.

Verjük fel külön a tojást a cukorral és a tejszínhabot.

Összeszerelés


Nincs más hátra, mint mindent összekeverni, fűszerezni, beleönteni a piteformába, és megsütni 200 fokon kb 50 perc alatt.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése